Tomyam campur. Masukkan hirisan lengkuas, serai, daun limau purut, cili padi. Seterusnya masukkan hirisan isi ayam, sotong, undang dan tomato. Lihat juga resep Tomyum with bakso mix sederhana ala.
Rebus tu kosong je. biar betul-betul masak coz Tomyam. Siapa memang 'hantu' tomyam dekat sini, angkat tangan! Memang tomyam yang merupakan makanan yang berasal dari negara Thailand ini sudah menjadi kegemaran rakyat di Malaysia juga. You can cook Tomyam campur using 28 ingredients and 8 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Tomyam campur
- You need of Bahan bumbu halus.
- It's 5 siung of bawang putih.
- It's 5 siung of bawang putih.
- Prepare 3 buah of cabe merah besar.
- It's 7 buah of cabe rawit.
- It's 3 butir of kemiri.
- It's of Bahan bumbu lain.
- You need 4 lembar of daun jeruk purut iris kasar.
- You need 3 lembar of daun salam (diremas).
- It's 3 ruas jari of jahe emprit (geprek).
- It's 1 buah of tomat (iris).
- Prepare 3 buah of cabe merah (iris).
- Prepare 1 ruas of lengkuas (geprek).
- You need 1 batang of sereh (iris halus).
- It's secukupnya of Saos tomat.
- Prepare secukupnya of Garam.
- You need secukupnya of Gula.
- Prepare 1 liter of air.
- You need secukupnya of Minyak goreng.
- You need of Air jeruk nipis.
- It's of Bahan isian.
- You need secukupnya of Bakso ikan.
- Prepare secukupnya of Bakso daging sapi.
- It's of Tahu 2 potong besar (potong dadu).
- It's of Udang (hilangkan sungut dan kaki).
- You need 2 buah of wortel.
- Prepare 4 lembar of daun sawi putih.
- You need 6 buah of jamur kancing.
Juadah ini sangat sesuai untuk dijadikan lauk semasa makan tengahari ataupun malam. Malah, kalau nak hirup macam tu saja pun memang sedap! Jadi, jom kita cuba resipi tomyam yang […] Saya dulu dulu pernah membuat Tom Yam Melayu yang dicampak campak jer ke dalam kuali. Oleh kerana saya ni berasal dari Kelantan yang bersempadan dengan Thailand agaknya, jadi masakan Thai ni bukan lah makanan kegemaran saya.
Tomyam campur step by step
- Siapkan bahan-bahan. Potong wortel, sawi putih, dan jamur kancing sesuai selera.
- Blender bumbu halus, tumis hingga bumbu berbau harum.
- Didihkan air, masukkan bumbu yang sudah ditumis, udang, dan wortel.
- Masukkan daun jeruk, daun salam, sereh, lengkuas, jahe, tomat, cabe merah besar..
- Masukkan bakso ikan dan daging sapi, tahu, dan irisan jamur kancing. Tunggu sampai bahan-bahan menjadi empuk dan jamur tidak beraroma langu.
- Masukkan saos tomat, gula, dan garam. Koreksi rasa.
- Terakhir masukkan sawi putih. Segera matikan kompor.
- Tomyam campur siap disajikan.
Saya juga ada memasak tom yam menggunakan pes segera dari Thai yang memang pedas berapi. Ini salah satu petua sedapkan tomyam tau. Daun ketumbar (hiris) Nota: Akhir sekali semua di atas adalah bahan rahsia sedapkan tomyam. Resepi tomyam ini adalah versi tom yam kung yang berkuah pedas dan merah. Satu lagi versi tomyam adalah yang berkuah putih.
Komentar
Posting Komentar